10.7.2021. PUT MALOG PRINCA

Ovaj jednodnevni izlet nas vodi na Put Malog princa koji se još naziva i poučna staza Malog princa. Smještena je u južnom dijelu Velebita, neposredno iznad prijevoja Prezid na cesti Gračac - Obrovac. Staza obiluje čudnovatim i posjeta vrijednim kamenim tvorbama; Dvori, Konoba, Niska vrata, Dvorska vrata, Zdenkova jama, Šušnjevac, Slipi klanac, Tisni klanac, Podkuk, Krivi klanac, Tonkina vrata, Stankina vrata, Kičma (osigurana sajlom) te posljednja i najljepša Nebeska vrata. Ova poučna staza spada među zahtjevnije planinarske staze u Hrvatskoj, iako u promjeru ima samo 600 m te nije potrebno više od 3-4 sata za obilazak. Na postojanju ove staze treba zahvaliti zadarskom planinaru Slavku Tomerlinu Tateku koji je zajedno sa Zdenkom Morovićem (po kojemu je Zdenkova jama i dobila ime) oklinčao i markirao stazu. (izvor: Wikipedija)

PLAN IZLETA: Subota, 10.7.2021. Polazak iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 6.30 sati. Vožnja autocestom A1 do Sv. Roka, uz stajanje na kavu, dalje preko Gračaca do prijevoja Prezid na Velebitu, gdje počinje hodnja do planinarskog skloništa Crnopac. Otuda po kružnoj stazi Malog princa. Staza je umjereno zahtjevna, pa je potreban dodatni oprez. Poslije obilaska i odmora kod planinarskog skloništa Crnopac, spust prema parkiralištu i polazak prema Zagrebu. Usputno stajanje za objed ili osvježenje, dolazak u večernjim satima.

OPREMA: Čvrste planinarske cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od sunca, vjetra i kiše.

TEŽINA: Kondicijski i tehnički umjereno zahtjevno, 7-8 sati hoda.

POTREBNI DOKUMENTI: Važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

PREHRANA: Iz ruksaka, ponijeti dovoljno vode i hrane za cjelodnevni boravak u prirodi.

CIJENA: cca 150 za prijevoz kombijima i/ili osobnim automobilima (u zavisnosti od broja prijavljenih). Obračun i uplate na izletu.

PRIJAVE: Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ne osjeća simptome respiratornih bolesti, da mu nisu izrečene mjere izolacije ili samoizolacije, da će poštovati važeće epidemiološke mjere, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP