16.07.2023. - Staza šume i vode - Slunj, Slunjčica

Ovo je mogu reći već tradicionalan izlet, jer ga održavamo već treću godinu za redom u isto vrijeme, ali uvije je interesantan i dobro posjećen. Nama je za ovaj izlet bitno brdo Melnica (518 mnv) koja će činiti šumski dio staze, izvor rijeke Slunjčice i njen riječni tok, jer ćemo ga preći od izvora do zadnjeg slapa u Rastokama gdje se ulijeva u rijeku Koranu. Osim ugodne temperature, jer se hoda uz hladnu vodu i sjeni drveća sam izlet uljepšava i tirkizna boja same rijeke. Osim prekrasne boje i bistra je, pa će se vidjeti i bogatstvo riba koje tu obitavaju.

Plan izleta:

U 8:30 sati okupljanje u Slunju na Trgu dr. Franje Tuđmana 9 i doček dobrodošlice PD Melnica Slunj. U 9:00 sati se kreće u hodnju preko Podmelnice na šumski dio staze i to je jedini dio gdje se lagano uspinjemo. Na ovom dijelu ćemo obići nadstrešnicu i vidikovac, te se početi naglo spuštati prema izvoru Slunjčice gdje ćemo morati preći glavnu cestu D1. Kod izvora duži odmor i ovdje si možete nadopuniti vodu za piće tako da ne morate puno vode nositi sa sobom. Nadalje pratimo cijeli tok rijeke Slunjčice do Rastoka u dužino oko 5.5 km gdje se ulijeva u rijeku Koranu i to je riječni dio staze, ali prije samog kraja oko 14h radimo pauzu za ručak uz samu rijeku Slunjčicu. Staza je većinom u hladu tako da se ne morate bojati velikih vrućina. Kad završimo sa hodnjom po želji se može otići na kupanje ili obilazak Rastoka, te drugih znamenitosti grada Slunja, pa će tako svaki auto sebi odrediti kad će biti povratak za Zagreb.

Prijevoz: Osobnim automobilima

Zahtjevnost: staza je kondicijski i tehnički lagana, 5h hoda, 12 km

Oprema: Obuća i odjeća u skladu sa vremenskim prilikama

Prehrana: iz ruksaka ili ručak po narudžbi iz lokalnih ugostiteljskih objekata (na pola puta će se naručiti hrana koja će biti gotova i dostavljena)

Prijave: Franjo Rezler 098/1769 328 (WhatsApp, SMS)

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ne osjeća simptome respiratornih bolesti, da mu nisu izrečene mjere izolacije ili samoizolacije, da će poštovati važeće epidemiološke mjere, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP