15.06.2023. - PREDAVANJE - Hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971.g.

Prije 52 godine, sedmero alpinista uputilo se na Grenland - destinaciju prve hrvatske alpinističke ekspedicije. Nakon nekoliko mjeseci planiranja i organizacije ekspedicija je bila spremna za realizaciju. Njihov cilj bio je dotad neispenjani vrh Ingolsfjaeld, a o uspjehu svjedoči činjenica da je uspon po sjeveroistočnom grebenu planine prozvan ''Hrvatski greben''. 
 
O ekspediciji i vremenu u kojem se odvija pričat će nam jedan od sedmorice sudionika - Branko Šeparović, alpinist, član PDS Velebit, pripadnik Gorske službe spašavanja, skijaški i spašavateljski instruktor, ekspedicionist i himalajac. Sudjelovao je u brojnim ekspedicijama (Grenland, McKinley, Mount Kenya, Alpamayo, Kang Guru, St. Elias, Patagonija, Ruwenzori, Ngozumba Kang, Tian Shan), a 1995. uspeo se bez kisika na himalajski vrh Cho Oyu (8201 mnv) i spustio na skijama čime je postao treći čovjek na svijetu kojem je to uspjelo.
 
Predavanje će se održati u prostorima društva PD ''Grafičar'' na adresi Brešćenskoga 4 (1. kat) u četvrtak, 15. lipnja 2023.g. u 18:45h.
TOP