02.-03.09.2023. - Učka (kampiranje)

Mala Učka – Maj - Brgud – Kremenjak – Balin - Perun - Petrebišćica – Mala Učka

Mala Učka – Suhi Vrh –Vela Vrata – Vojak – Plas – Poklon

 

 

Subota 02.  i nedjelja 03. rujna 2023.

 

Učka je najviša planina istarskog poluotoka u zapadnoj Hrvatskoj. Pruža se uzduž opatijske rivijere. Najviši vrh Učke zvan Vojak visok je 1396 m, a s kulom 1401 m. Njegovo je tjeme kamenito, na kome je razgledni toranj – vidikovac. Sagrađen je 1911. od kamena, visok je pet metara, a s njega se pruža najljepši vidik u Istri. Učka je treća najviša planina uz more, iza Biokova i Velebita, a budući da uokolo nema viših planina, pruža se prekrasan pogled na sve strane, poslije bure čak do Alpa. Za lijepa vremena vide se Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Ćićarija, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

Program izleta:

Prvi dan, subota: Polazak iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 6.00 sati. Vožnja autocestom A6, tunelom Učka, te lokalnom cestom do Male Učke, uz stajanje na kavu. Dolazak u Malu Učku oko 9:00. Zagrijavanje i početak hodnje.

Tjekom hodnje biti će održan kratki terenski osvrt na izbor sezonskog ljekovitog bilja Učke.

Povratak na Malu Učku oko 17h,  priprema za noćenje, postavljanje šatora, večera i druženje. Mogućnost kupnje sira u lokalnom OPG-u tko je zainteresiran.

Drugi dan: buđenje 8h, doručak iz ruksaka, raspremanje kampa, pakiranje stvari. Početak hodnje u 10h. Planirani dolazak na Poklon u cca 16h. Polazak za Zagreb u 18h ili po dogovoru, dolazak u Zagreb oko 21h ili ranije.

U nedjelju se na Poklonu održava tradicionalni Učkarski sajam sa kulturnoumjetničkim programom, zabavnom glazbom, ponudom lokalnih OPG-ova (sir, med, pršut, kobasice, rakije, vino , itd. ) itd. https://www.pp-ucka.hr/xv-uckarski-samanj-2023/

Moguć i posjet muzeju PP Učka koji se nalazi u sklopu centra PP na Poklonu. Ulaznice 8,5€ po osobi za grupni posjet.

 

Zahtjevnost izleta: tehnički lagano, kondicijski zahtjevno,

prvi dan ukupno cca 18 km – cca 7h hodnje; visinske razlike: cca silazak 900m, uspon 900m

drugi dan ukupno cca 10 km – cca 5h hodnje; visinske razlike: cca uspon 550, silazak 600m

 

Prijevoz: Prijevoz kombijima ili autobusom ovisno o broju sudionika i raspoloživosti vozača,  36€. Uplate: u blagajnu četvrtkom u društvu ili na račun društva,    IBAN: HR3323600001101501997  svrha uplate: izlet Mala Učka

 

Prehrana: Hrana iz ruksaka u vlastitom aranžmanu. Pitka voda dostupna na lokaciji Mala Učka. Na hodnju obavezno ponijeti dostatno vode (min 3 litre po osobi).

Mogučnost dogovora sa lokalnim OPG-om za pečeno janje u subotu navečer. Trošak cca 200 € za janje od cca 13kg, uključen trošak pečenja. Zainteresirani molim odmah uz prijavu naznačiti interes. Iznos po osobi ovisi o broju prijavljenih interesenata. Naknadni interes neće biti moguće ukomponirati. Piće također moguće organizirao nabaviti uz prethodni dogovor.

Pribor za jelo i piće molim ponijeti individualno.

Također molim svakako  ponjeti vreće za smeće kako svoje smeće ne bi ostavili na planini već ponjeli i odbacili u civilizaciju (ima na Vratima Jadrana Crodux prihvatnih kontejnera za komunalni otpad).

 

Oprema: čvrste planinarske cipele i odjeća u skladu s vremenskim prilikama, topla jakna za večernje sate, zaštita od sunca (kapa i krema sa višim zaštitnim faktorom), vjetra i od kiše u slučaju kiše u prognozi, priručna apoteka-prva pomoć (u ruksaku), zamke, pl. štapovi, voda min. 3 litre, pribor za osobnu higijenu, wc papir, „mačija“ lopatica, plinsko kuhalo (po volji), svjetiljke (naglavne i za kamp), šator, topla vreča za spavanje, dobra termoizolaciona podloga za ispod vreče. Noćne temperature se očekuju između 12°C i 0°C. Nemojte da morate od vodiča tražiti toplu piđamicu ili kaj slično

TOP