30.09.-01.10. 2023. KANJON KRUPE, SVETO BRDO, JUŽNI VELEBIT

Dvodnevni izlet nas vodi podno Velebita uz tok jedne od naših ponajljepših rijeka. Od ušća Krupe u Zrmanju, do Kudinog mosta i malo dalje do ušća Krnjeze u Krupu, staza prolazi dvjestotinjak metara dubokim kanjonom. Na rijeci je devetnaest slapova od kojih je najpoznatiji Deveterac, 13 metara visoki slap sačinjen od devet sedrenih barijera.

Drugi dan je rezerviran za Sveto brdo, najmarkantniji vrh Velebita i posljednji visoki u nizu vrhova nad Paklenicom. Po visini je drugi velebitski vrh - samo 6 metara je niži od Vaganskog vrha. Po mnogima, s njega se pružaju najljepši vidici na Velebitu.

 

PLAN IZLETA:

 

Subota, 30.9.2023.

Polazak iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 7.00 sati. Vožnja autocestom A1 do Sv. Roka, uz stajanje na kavu, dalje preko Gračaca i Prezida do sela Golubić. Početak hodnje stazom Vratolom, do dna kanjona i ušća Krupe u Zrmanju. Dalje uzvodno uz rijeku do Kudinog mosta. U zavisnosti od vremenskih prilika i rasploživog vremena uspon prema prijevozu kod Kuće Veselinovića ili produžetak do manastira Krupa. Mogućnost posjete manastiru Krupa. Vožnja do kampa u kojemu ćemo se smjestiti u četverokrevetnim mobilnim kućicama. U slučaju dogovora, navečer zajednički roštilj, druženje, noćenje.

Ukupno hoda 4-5 sati, tehnički i kondicijski lako.

 

Nedjelja, 01.10.2023.

Rano ustajanje, jutarnja toaleta, doručak iz ruksaka. Polazak u 7:30 sati. Vožnja do Modrića, pa dalje Majstorskom cestom do prijevoja Mali Alan. Majstorska cesta je bila prva suvremena cestovna spojnica južne i sjeverne Hrvatske. Svečano je otvorena 4. listopada 1832. godine. Ukupne je dužine 41 kilometar a ime je dobila zbog načina gradnje koji je za ondašnje uvjete bio napredan i vrlo težak. Početak
hodnje s parkinga u blizini Lišćanih bunara preko Dušica do Svetog brda (1751 m KT HPO) uz savladavanje visinske razlike od cca 500 m. Odmor i okrijepa na vrhu, povratak istim putem nazad. Polazak za Zagreb oko 16.30 sati, dolazak u večernjim satima.

Ukupno hoda 5-6 sati, tehnički lako, kondicijski umjereno zahtjevno.

 

OPREMA: Čvrste planinarske cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od sunca, vjetra i kiše.

Mobilne kućice su u cijelosti opremljene. U svakoj kućici su dvije dvokrevetne sobe, dvije kupaonice, kuhinja s blagovaonicom i terasa.

POTREBNI DOKUMENTI: važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

PREHRANA: Večera u subotu, zajednički roštilj, preostali obroci iz ruksaka.

CIJENA: 40 € za prijevoz kombijima na bazi popunjenih kombija, plativo isključivo u blagajnu četvrtkom. Cijena noćenja s boravišnom pristojbom iznosi 17 € plativo davatelju usluge.

PRIJAVE: Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP