15.10.2023. - BARAĆEVE ŠPILJE, MEDVJEĐA STAZA

Značajni krajobraz Baraćeve špilje nudi puno sadržaja. Mi ćemo obići najdužu stazu, same špilje i novootvoreni speleo objekt. Same opise ću prenijeti njihovim riječima.

O stazama - U ponudi su tri pješačke staze kružnog tipa, sa startom i ciljem na izletištu Baraćevih špilja. Nose specifične nazive po zaštićenim velikim zvijerima koje borave na području značajnog krajobraza – vuk, ris i medvjed, a sukladno tome izrađene su i posebne markacije – vučja, risja, odnosno medvjeđa šapa!

Otkrijte tajne podzemlja - Osvijetljenim putem između velebnih siga provest će vas stručni vodič te ispričati povijest tisućljetnog nastajanja špilje, njenoj geološkoj građi i vrijednim arheološkim nalazima. Otkrit ćete brojne kamene spomenike, nekadašnje stanište špiljskog medvjeda, mjesto pronalaska brončane narukvice iz srednjeg vijeka...A vođenje će se na trenutak pretvoriti u apsolutnu tišinu i mrak kako biste taj jedinstveni doživljaj podzemlja zauvijek ponijeli sa sobom

Upoznajte stanovnike Speleona - Fosilni ostatci životinja iz ledenog doba, pronađeni u Gornjoj Baraćevoj špilji te njihovi hiperrealistični primjerci povest će vas desecima tisuća godina unazad, u vrijeme kada su na našem području živjeli lavovi, hijene, vunasti nosorozi i ostale velike zvijeri

 

Plan izleta:

07:00 sati polazak sa parkirališta Cibone –ulica F.Andrašeca, usputna kava oko Slunja

Oko 10:00 sati krećemo u obilazak lokaliteta i hodnju Medvjeđe staze duge 7.5km (3-4h)

Oko 20:00 sati povratak u Zagreb

 

Prijevoz: 14 eura prijevoz autobusom, ulaznice; Baraćeve špilje 9 eura, Speleon 9 eura

Uplate: u blagajnu četvrtkom u društvu ili na račun društva, IBAN: HR3323600001101501997 svrha uplate: izlet Baraćeve špilje, špilja, speleon (ako nećete ulaznicu za oba lokaliteta onda pod svrha uplate napišite samo onaj za koji ste uplatili)

 

Zahtjevnost: staza je tehnički i kondicijski lagana

Oprema: Čvrsta planinarska obuća i odjeća u skladu sa vremenskim prilikama

Prehrana: iz ruksaka

 

Vodič: Franjo Rezler 098/1769 328 (WhatsApp, SMS) do 11. listopada 2023. ili do popunjenosti autobusa

                                        

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ne osjeća simptome respiratornih bolesti, da mu nisu izrečene mjere izolacije ili samoizolacije, da će poštovati važeće epidemiološke mjere, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 

TOP