05.11.2023. - Japetić

Japetić je sa svojih 879 metara najviši vrh Samoborske gore. Proglašen je rezervatom šumske vegetacije, zbog očuvanih prirodnih ljepota. Na samom vrhu se nalazi piramida za razgledavanje, visoka 12 metara. Nekada je ova piramida bila na vrhu Medvednice. Premještena je poslije izgradnje televizijskog tornja na Sljemenu. KT je Samoborske obilaznice.

 

Plan izleta:

U 08:00 sati polazak od Cibone (ulica F.Andrašeca). Vozimo do Šoićeve kuće koja je polazna točka uspona. Prvo se uspinjemo na Japetić i obilazimo PD Žitnica. Strmo se spuštamo na Velika Vrata i preko Stražnika idemo do Oštrca. Tu planiram duži odmor i ručak kod PD Željezničar. Preko starog grada Lipovca se spuštamo do automobila. U popodnevnim satima je planirani povratak u Zagreb.

Prijevoz: Vlastitim autima. Svi koji imaju mjesta u autu mogu povesti nekoga uz podjelu troškova.

Zahtjevnost: staza je tehnički lagana, kondicijski zahtjevna (16 km, 6 h)

Zemljovid: Samoborsko gorje, 08 (Smand)

Oprema: Čvrsta planinarska obuća,odjeća i oprema u skladu sa vremenskim prilikama

Prehrana: iz ruksaka, PD Žitnica, PD Željezničar (plaćanje davatelju usluge)

 

Prijave: Franjo Rezler 098/1769 328 (WhatsApp, SMS)

                                        

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ne osjeća simptome respiratornih bolesti, da mu nisu izrečene mjere izolacije ili samoizolacije, da će poštovati važeće epidemiološke mjere, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 

TOP