19.11.2023. - Kalnik – zubata planina

Kalnik je planina koja nudi raznoliko planinarsko, penjačko, ali i turističko iskustvo. Na Kalniku se može uživati na poučnim stazama ili se upustiti u penjačke avanture, biti svjedok burne povijesti ovog kraja ili samo guštati u dobrom obroku u planinarskom domu.

Kažu da je “Staza 7 zubi” najljepša planinarska staza Sjeverne Hrvatske. Atraktivna staza između Starog grada Veliki Kalnik i vrha Vranilac na Kalniku 643 mnv proteže se stjenovitim grebenom iz kojeg izviru markantne stijene pod nazivom 7 zubi. Staza je prilično zahtjevna pa je bila potrebna dobra kondicija i penjačka tehnika, ali vrijedilo je truda jer su se sa svakog “zuba” pružali pogledi koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vrlo je zanimljivo i prilično zahtjevno penjanje “kroz dimnjak” i provlačenje po stijenama, no utješno je to što je za dolazak do Vranilca postoi i jednostavnija varijanta obilaska svakog zuba lakšom stazom. Najteži dio je silazak sa 7. zuba jer se s njega silazi uz potpuno okomitu stijenu, strmo prema dolje uz pomoć sajle i snažnih ruku. I tu postoji mogućnost silaska obilaznim putem.

Stari grad Veliki Kalnik, čiji su ostaci srasli sa strmim stijenama sv. Kataline i s kojeg se pružaju jednako tako veličanstveni pogledi na okolne pejzaže nalazi se na početnoj odnosno završnoj točci našeg kružnog obilaska po Kalniku. Uz njega se vežu i neke povijesne činjenice i legende, od kalničkih plemića do zloglasne Barbare Celjske, poznatije kao “Crna kraljica”.

 

Program izleta:

Polazak iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 7:30 sati. Vožnja do pod Kalnik Stari grad Kalnik. Dolazak oko 9:00h, kava u planinarskom domu na lokaciji.

U 9:30 zagrijavanje i vježbe te početka hodanja.

Podjela u dvije grupe:

A)  Staza 7 zuba

B)  Sjeverna staza

U slučaju kiše i vlažnosti staze i stijena izlet će se provesti samo Sjevernom stazom bez uspona na Kalničke zube.

 

Nakon hodnje povratak do planinarskog doma. Obilazak Starog grada individualno moguć i preporučljiv.

Okrijepa pićem i hranom iz ruksaka. Mogućnost konzumacije jela i pića u planinarskom domu na kraju hodnje (isključivo u vlastitom aranžmanu).

Povratak oko 17:00, dolazak u Zagreb oko 18:30h.

 

Zahtjevnost izleta:    

- grupa A) tehnički zahtjevno, kondicijski lagano

- grupa B) tehnički nezhtjevno, kondicijski lagano

 

Prijevoz: Prijevoz autobusom 15€ na bazi 28 učesnika. Uplate: u blagajnu četvrtkom u društvu ili na račun društva,    IBAN: HR3323600001101501997  svrha uplate: izlet Kalnik

- U slučaju manjeg broja zainteresiranih i prijavljenih organizirati će se prijevoz kombijima ili osobnim automobilima.

Sudjelovanje na organiziranom izletu uz individualni dolazak vlastitim prijevozom nije moguć.

 

Prehrana: Hrana iz ruksaka u vlastitom aranžmanu. Na kraju hodnje mogučnost objeda u ugostiteljskom objektu u planinarskom domu, isključivo u vlastitiom aranžmanu.

Oprema: čvrste planinarske cipele i odjeća u skladu s vremenskim prilikama, preporuka za A grupu rukavice za penjenje za penjenje po stijeni, zaštita od sunca, vjetra i od kiše, priručna apoteka-prva pomoć (u ruksaku), obavezno dvije zamke, svjetiljka, vode min. 2 litre

Dokumenti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica za 2023. godinu

Prijave i informacije: vodič - Igor Vidošević – Gonzo, 091/1214564 (WhatsApp, SMS)

Organizator : PD Grafičar, Zagreb

 

Napomena : Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 

Stari grad Kalnik ima značajnu povijesnu vrijednost, jer je upravo na ovom mjestu zaustavljen prodor Mongola u 13. stoljeću. Povijest kaže da su Mongoli došli pod Veliki Kalnik u jesen 1241. godine. Nakon neuspješnog osvajanja na juriš, odlučili su dugotrajnom opsadom izgladniti branitelje. Vrijeme je prolazilo, junački su borci izdržali, a Mongoli su odustali od opsade i krenuli dalje u smjeru Jadrana u potjeru za kraljem Belom IV, koji se sakrio na Cresu.

Posebno lijep dio planine Kalnik je greben podno najvišeg vrha Vranilac. Iz šume izbija gola vapnenačka stijena još iz doba mezozoika, kojeg često nazivamo i doba dinosaura. Prisjetimo se, mezozoik je razdoblje velike tektonske, klimatske i evolucijske aktivnosti, a trajalo je od prije 250 milijuna godina do prije 65 milijuna godina.

 

Preko grebena vodi planinarska staza “7 zubi” koja se smatra najljepšim planinarskim putem u sjevernoj Hrvatskoj.

TOP