04. 02. 2024. Kraljevica – stazama naših nona

Kraljevica je povijesni grad, koji se smjestio na ulazu u Bakarski zaljev. Poznat je po dva srednjovjekovna kaštela s crkvom, koji su ostavština hrvatskih plemićkih obitelji Zrinski i Frankopan. Razvedene je obale, zelenog i bujnog raslinja, što je čini jednim od prvih centara zdravstvenog turizma.

Vodimo vas na laganu, ali zanimljivu šetnju okolicom Kraljevice, nedavno otvorenom stazom naših nona. Pridružite li nam se na ovom izletu, upoznat ćete ljepote Kraljevice, Bakarca i njihovog zaleđa, zajedno ćemo uživati u lijepim pogledima, svježem zraku i mirisima mediteranskog podneblja.

 

Program izleta:

Polazak iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 7:30 sati. Vožnja autocestom A6, uz stajanje na kavu. Dolazak u Kraljevicu oko 9:30.

Trasa: dvorac Nova Kraljevica – Carovo – šetnica uz more do Bakarca (tunere) – Bakarac – Sv. Trojica (staro groblje) – Križišće – Mrtvačev put – Mižolovo (Šmrika) – Šmrički most – Banj – Vrtić – Stari grad Zrinskih – dvorac Nova Kraljevica

Ukupna duljina staze: 10,4 km
Vrijeme hodanja: 2:30 – 3 sata

Prema dogovoru na terenu, moguć je i uspon na vrh Mižulovo (301 m).
Također je moguće i produljenje staze trasom Šmrika – Uvala Scott – Kraljevica (obalom).

Nakon povratka u Kraljevicu predviđen je kraći obilazak grada i njegovih znamenitosti.

Povratak u Zagreb oko 20 h.

Zahtjevnost izleta: tehnički i kondicijski lagano, primjereno i za članove slabije hodačke kondicije.

Prijevoz: Prijevoz autobusom 25€ na bazi 20 učesnika.

Uplate: u blagajnu četvrtkom u društvu ili na račun društva IBAN: HR3323600001101501997, svrha uplate: izlet Stazama naših nona

Prehrana: Hrana iz ruksaka u vlastitom aranžmanu. Na kraju hodačke ture objed u nekom od ugostiteljskih objekata u Kraljevici ili okolici (prema lokalnoj preporuci).

Oprema: osnovna planinarska oprema, čvrste planinarske cipele i odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od vjetra i kiše (prema prognozi), svjetiljka, voda (oko 1,5 L).

Dokumenti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica za 2024. godinu

Prijave i informacije: vodič – Nikola Biliškov: mobitel: 0917209759 (WhatsApp, SMS), e-mail: nbilis@irb.hr

Organizator: PD Grafičar, Zagreb

 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom,da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP