21.01.2024. - Ozalj, Vodenica

Vodenica je vrh malene travnate zaravni okružene brezovom šumom bez otvorenih vidika. Sam uspon je isto kroz šumu sa jednim otvorenim vidikom prema Kamanju. Na samom vrhu je stol sa klupom i žigom učvršćenim na metalnu cijev.

Stari grad Ozalj se nalazi na vapnenačkoj stijeni iznad rijeke Kupe. Kao vlasnici izmjenjivale su se mnoge feudalne porodice, pa ima bogatu povijest. Građen i nadograđivan u različitim epohama, pa je i arhitektonski  raznolik. Po vrijednosti pripada prvoj spomeničkoj kategoriji.

Plan izleta:

U 08:00 sati polazak od Cibone (ulica F.Andrašeca). Za sat vremena vožnje smo u Ozlju. Nakon kratke kave idemo u posjet Starog grada Ozlja i po dogovoru Zavičajnog muzeja Ozalj. Vožnja do Velikog Erjavca i uspon na Vodenicu.  U popodnevnim satima je planirani povratak u Zagreb.

 

Prijevoz i cijena: Vlastitim autima. Svi koji imaju mjesta u autu mogu povesti nekoga uz podjelu troškova. Ulazak u Stari grad Ozalj se ne naplaćuje, a u muzej je 3.30 eura (2 eura umirovljenici).

Zahtjevnost: staza je tehnički i kondicijski lagana (2h)

Zemljovid: Za orijentaciju se može koristiti skica u dnevniku Dubovačkog planinarskog puta

Oprema: Čvrsta planinarska obuća,odjeća i oprema u skladu sa vremenskim prilikama

Prehrana: iz ruksaka

Prijave: Franjo Rezler 098/1769 328 (WhatsApp, SMS) 

                                       

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ne osjeća simptome respiratornih bolesti, da mu nisu izrečene mjere izolacije ili samoizolacije, da će poštovati važeće epidemiološke mjere, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP