11.02.2024. - Ozeblin, Lička Plješivica

Ozeblin je najviši vrh Ličke Plješivice. Na vrhu, koji ima oblik izdužene travnate zaravni, stoji velika zahrđala metalna ploča kakva se prije koristila za telekomunikacijske potrebe. Lička Plješivica je izdužena planinska barijera koja poput zida razdvaja ličku visoravan od Pounja i Bosanske krajine. Pruža se dinarskim smjerom sjeverozapad-jugoistok od Medvjeđaka na sjeveru do Kremena i Poštaka na jugu više od 100 km. Glavna karakteristika Plješivice i njezina gotovo jedina vrijednost jest veliko šumsko bogatstvo. Sam uspon nije tako težak, ali idemo baš u ovo vrijeme, jer se nadamo da će ovo biti zimski uspon sa bar pola metra snijega.

 

Plan izleta:

07:00 sati polazak sa parkirališta Cibone – ulica F. Andrašeca. Do Udbine i početka staze nam treba 3h sa usputnim kratkim stajanjem na kavi. Nadam se da ćemo moći šumarskim putem što dublje u šumu da skratimo hodnju cestom. Oko 13h smo na Ozeblinu gdje ručamo i uživamo u sunčanome danu bez oblaka. Ako se dosta rano vratimo na povratku kratka šetnja iznenađenja.

Oko 20:00 sati povratak u Zagreb

Cijena: 18 eura (na bazi popunjenog kombija, jer se gore ne može autobusom)

Zahtjevnost: staza je tehnički lagana, kondicijski je teži samo zadnji kilometar i to ovisno koliko snijega će biti na stazi, 5h hoda (dužina ovisi o stanju šumarskog puta, pa ne znam dokle možemo sa kombijem, ali računajte 12km)

Zemljovid: Ozeblin nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom

Oprema: Planinarska obuća i odjeća u skladu sa vremenskim prilikama kao i zimskom opremom (gamaše i mini dereze za svaki slučaj)

Prehrana: iz ruksaka

Prijave: Franjo Rezler 098/1769 328 (WhatsApp, SMS)       

                     

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ne osjeća simptome respiratornih bolesti, da mu nisu izrečene mjere izolacije ili samoizolacije, da će poštovati važeće epidemiološke mjere, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP