17.02.2024. - Cugom vu Zagorje: Strahinjčica – zagorska ljepotica

Strahinjčica je planina u Hrvatskom zagorju. Na zapadu se razdvaja od Kostelskog gorja, dolina rječice Krapinice, na sjeveru je okružuju rijeke Žutnica i Bednja, istočno je od Ivančice dijele Očura, Veliki i Sutinski potok, a južno teče rijeka Krapina.

Strahinjčica se nad Krapinom (176 m) uzdiže strmo u vis kao ogroman i oštro nagnut krov nad okolinom i daje cijelom kraju poseban izgled. Bokovi grebena su skoro okomiti, prekriveni su gustom šumom: sa južne strane prevladava hrast, a sa sjeverne strane bukva s niskim grmljem.

Nema izrazitog vrha a najviša kota vrh Sušec nalazi se na srednjem grebenu a dosegao je visinu od 847 m. Kako je vrh – greben obrastao visokim stablima bukve sa njega nema dobrog vidika. Vrh je označen natpisom na debljoj bukvi na kojoj je pričvršćen i žig.

Pola sata hoda ispod vrha, a desetak minuta od Pl. doma nalazi se Vidikovac. S vidikovca se pruža jedan od najljepših vidika na grad Krapinu.

Flora Strahinjčice vrlo je bogata, utvrđeno je oko 1000 različitih vrsta viših biljaka (dr.sc. Ljerka Regula – Bevilacqua).
Iz grebena tu i tamo strše visoke stijene (Jelenske pećine) i kameni stupovi koji strmoj gori daju alpski izgled. Planina – gora ima izrazite crte visokog gorja – veliku strminu i duboko usječene jaruge i klance koji u nekoliko krakova vode do njezinog podnožja.

Počeci posječivanja Strahinjčice vezani su za početak razvoja planinarstva u Hrvatskoj (prvo markiranje 1892. godine, prokrčenje puta na Goleš 1899. godine).

 

Program izleta:

*ovaj izlet je u SUBOTU iz razloga voznog reda željeznice

Polazak iz Zagreba s Glavnog željezničkog kolodvora ujutro u 7:20 sati, okupljanje na prvom peronu ispred centralne blagajne. Prikupljanje novca za kupovinu putne karte (molim pripremiti sitan novac 8,20€). Vlak polazi sa 1. perona u 7:46, vožnja do Zaboka gdje se (obzirom na radove na pruzi) presjeda na autobus do Krapine.

Dolazak u Krapinu u cca 9:18. Kava prema osobnim afinitetima u caffeu na željezničkom kolodvoru. Početak hodnje u 9:40, hodnja uz rijeku Krapinčicu do naselja Strahinje odakle počinje uspon. Zagrijavanje i vježbe te početka uspona.

Koristiti ćemo za uspon stazu 302 preko Jelenskih pećina do planinarskog doma. (Planinarski dom je zatvoren tijekom zimskih mjeseci). Potom sljedi uspon do Vidikovca a zatim prema afinitetima i do vrha Sušec, najvišeg vrha Strahinjčice. Povratak do zatvorenog planinarskog doma i okrijepa pićem i jelom iz ruksaka. Spustanje prema Krapini stazom 301. Dolazak oko 15:30-16h, piće u vlastitom aranžmanu u bistrou na željezničkom kolodvoru Krapina. Mogućnost tople hrane (grill i sl.) u istom caffeu-bistrou na željezničkom kolodvoru.

Povratak za Zagreb tj. polazak iz Krapine u 16:46 autobusom do Zaboka, presjedanje na vlak, dolazak u Zagreb glavni kolodvor u cca 18:10h.

 

Zahtjevnost izleta: tehnički ne zahtjevno, kondicijski umjereno (ovisno o vremenskim uvjetima na stazi - snijeg, led, blato i/ili sl.) duljina staze ukupno cca 15 km visinska razlika cca 600 m uspona i 600 m spuštanja

Prijevoz: Prijevoz vlakom, cijena 8,20 €. Uplate davatelju usluge Hrvatskim željeznicama, na blagajni na željezničkom kolodvoru ili kupnja putem interneta. Kupnja kod konduktera u vlaku je dvostruko skuplja.

Prehrana: Hrana i piće iz ruksaka u vlastitom aranžmanu.

Oprema: čvrste planinarske cipele i odjeća u skladu s vremenskim prilikama, (preporuka gamaše i mini dereze u slučaju snijega i/ili niskih temperatura) zaštita od sunca, vjetra i od kiše, priručna apoteka-prva pomoć (u ruksaku), zamke, svjetiljka, vode min. 1-2 litre

Dokumenti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica za 2024. godinu

Prijave i informacije: vodič - Igor Vidošević – Gonzo, 091/1214564 (WhatsApp, SMS)

Organizator : PD Grafičar, Zagreb

 

Napomena : Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 

TOP