25.02.2024.- Samoborsko gorje

Samoborsko gorje nalazi se iznad gradića Samobora po kojem je dobila ime. Ono je dio Žumberačke gore, bogato šumama i livadama, te raznovrsnom vegetacijom. Potoci Lipovečka i Rudarska gradina gorje su podijelili u tri skupine; Plješivica, Japetić i Oštrc. 1999. Godine proglašeno je zajedno sa Žumberačkom gorom Parkom prirode. Zahvaljujući markacijama koje se redovito održavaju i brojnim planinarskim kućama, mogućnosti za planinarenje u ovome su gorju raznovrsne što dokazuje i velik broj planinarskih obilaznica na ovom području.

Plan izleta:

U 08:00 sati polazak od Cibone (ulica F.Andrašeca). Nakon manje od sata vožnje dolazimo do Slanog dola i početka staze koja nas vodi preko Malog Lovnika do Gostinjca Sv. Bernard i odmah iznad njega je Veliki Lovnik. Kratko se odmorimo i kružno se vraćamo u Slani dol pokraj planinarskog doma Cerinski vir koji osim pića nudi i hranu. U popodnevnim satima je planirani povratak u Zagreb.

Prijevoz: Vlastitim autima. Svi koji imaju mjesta u autu mogu povesti nekoga uz podjelu troškova.

Zahtjevnost: staza je tehnički lagana, kondicijski zahtjevna (13 km, 5 h)

Zemljovid: Samoborsko gorje, 08 (Smand)

Oprema: Čvrsta planinarska obuća,odjeća i oprema u skladu sa vremenskim prilikama

Prehrana: iz ruksaka, PD Cerinski vir (plaćanje davatelju usluge)

Prijave: Franjo Rezler 098/1769 328 (WhatsApp, SMS)

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ne osjeća simptome respiratornih bolesti, da mu nisu izrečene mjere izolacije ili samoizolacije, da će poštovati važeće epidemiološke mjere, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP