03.03.2024. - Rječina – od izvora do ušća

Iako kratka, rijeka Rječina, po kojoj je dobio ime jedan od naših najvećih gradova, ne oskudijeva prirodnim ljepotama, kao i spomenicima ljudske djelatnosti te vjekovnog suživota čovjeka i rijeke. Ovoga puta vas pozivamo da zajedno upoznamo i družimo se s Rječinom. Hodat ćemo od neposredne blizine izvora (koji je zbog zaštite zatvoren za posjetitelje) sve do njenog ušća u srcu grada Rijeke. Prolazit ćemo kroz šume, sela, pored mlinova, kroz doboki kanjon, da bismo podno utvrde Trsata, kroz industrijsku zonu ušli u grad te konačno stigli do Delte, gdje se Rječina ulijeva u more. Rječina će nam time ispričati svoju priču, istovremeno lijepu i tužnu, koju dijele mnoge rijeke.

Program izleta:

Polazak iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 7:30 sati. Vožnja autocestom A6, uz stajanje na kavu. Dolazak u Kukuljane oko 9:30.

Nakon dolaska u Rijeku predviđen je kraći obilazak grada i njegovih znamenitosti te okrijepa.

Povratak u Zagreb oko 20 h.

Zahtjevnost izleta: tehnički nezahtjevno, kondicijski umjereno teško. Teren je djelomično zahtjevan (kamenjar).
Ukupna duljina staze: oko 15 km
Vrijeme hodanja: oko 5 sati

Prijevoz: Prijevoz autobusom. Cijena 20€ na bazi 30 učesnika. Uplate: u blagajnu četvrtkom u društvu ili na račun društva
IBAN: HR3323600001101501997
svrha uplate: Rječina

Prehrana: iz ruksaka u vlastitom aranžmanu. Prema dogovoru, na kraju hodačke ture objed u Rijeci, u vlastitom aranžmanu.

Oprema: osnovna planinarska oprema, čvrste planinarske cipele i odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od vjetra i kiše (prema prognozi), svjetiljka, voda (oko 2 L).

Prijave i informacije: vodič – Nikola Biliškov:
mobitel: 0917209759 (WhatsApp, SMS)
e-mail: nbilis@irb.hr

Organizator: PD Grafičar, Zagreb

Dokumenti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica za 2024. godinu

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP