17.03.2024. - Maceljska gora, izvor Sutle

Macelj ili Maceljsko gorje je brdovito područje koje se nalazi na hrvatsko-slovenskoj granici. Pruža se smjerom istok-zapad u dužini od oko 20 km. Prijevoj Stog na cesti Krapina – Ptuj dijeli ga na dva dijela. Zapadni dio, koji je glavni, viši i strmiji ima tipičan oblik planinskog hrpta s bočnim, višim brežuljkastim grebenima. Istočni dio je niži, te konfiguracijom nalikuje tipičnom zagorskom humlju.

 

PLAN IZLETA

Nedjelja, 17.3.2024.

Polazak u 7:30 sati s parkinga iza Cibone. Prijevoz autobusom u slučaju dovoljno prijava. Vožnja do Lupinjaka pred hrvatsko-slovenskom granicom, od kuda počinje staza dužim krakom prema izvoru Sutle. Obilazak izvora do kojeg se dolazi odvojkom od glavne staze. U povratku, spust prema zaselku Topolovci, smještenom uz auto-cestu u neposrednoj blizini Maclja. U zavisnosti u vremenskim prilikama i broju učesnika (prijevozu), moguć je polazak u suprotnom smjeru. Postoji i opcija prilaza izvoru Sutle sa slovenske strane iz podnožja Donačke gore.

Ukupno 5-6 sati hoda uz savladavanje visinske razlike od cca 500m, tehnički lako, kondicijski umjereno zahtjevno. U kraćoj varijanti hoda oko 4-5 sati hoda.

CIJENA: 16 € na bazi 30 osoba. U slučaju manjeg broja prijavljenih, prijevoz će se organizirati kombijem ili autima. Plaćanje isključivo na izletu.

OPREMA: Čvrste planinarske cipele, obuća i odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od sunca, vjetra i kiše.

PREHRANA: Iz ruksaka, tek u povratku postoji mogućnost posjeta nekom ugostiteljskom objektu.

PRIJAVE: Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP