13.04.2024. - Uspon na Klek povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Ovaj izlet je u SUBOTU iz očitog razloga termina organiziranog pohoda HPS-.

 

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Ovim prigodnim usponom na Klek zajedno ćemo se prisjetiti povijesnog susreta u Ogulinu 1874. kada je profesor Johannes Frischauf iz Graza Vladimiru Mažuraniću i Budi Budisavljeviću predložio da se u Hrvatskoj osnuje planinarska organizacija. Nedugo potom u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinsko družtvo (HPD), čime su Hrvati postali deveti narod svijeta, i prvi u ovom dijelu Europe, sa svojom planinarskom organizacijom.

 

Program izleta:

Polazak iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 7:30 sati. Vožnja do sela Bjelsko kod Ogulina, jedno stajanje putem za WC i kavu. Dolazak oko 9:00-9:30h. Zagrijavanje i vježbe te početak uspona  na Klek. Iz Bjelskog se za cca 1h uspona stiže do planinarskog doma Klek.

Prigodni program kod planinarskog doma započinje u 11 sati, a osim kratkih govora sadržavat će atraktivnu pokaznu vježbu HGSS-a u obližnoj stijeni Podkleka. Kod planinarskog doma svi zainteresirani sudionici dobit će razglednicu Kleka i prigodni pečat. Uspon na vrh Kleka bit će organiziran uz vodstvo planinarskih vodiča HPS-a i osiguranje članova HGSS-a. Nakon uspona na vrh Kleka i silaska u Bjelsko za sve sudionike priređuju se besplatan ručak i planinarsko druženje u Bjelskom ispod Kleka. Na dan uspona bit će također i besplatan ulaz i razgled Alpinističke zbirke Zavičajnog muzeja u Ogulinu.

Organizatori uspona su Hrvatski planinarski savez i HPD Klek, Ogulin.

Povratak za Zagreb tj. polazak iz Bjelskog oko 17h dolazak u Zagreb u cca 18:30h.

 

Zahtjevnost izleta: tehnički blago zahtjevno, kondicijski umjereno (ovisno o vremenskim uvjetima na stazi)  duljina staze ukupno cca 8,6 km visinska razlika cca 800 m uspona i 800 m spuštanja (Bjelsko (632 m), dom Klek (1000 m), vrh Kleka  (1180 m))

Prijevoz: Prijevoz, ovisno o broju prijavljenih polaznika, minibusom, kombijem ili osobnim vozilima. Cijena zavisno od broja prijavljenih polaznika cca 20 €.

Uplate: u blagajnu četvrtkom u društvu ili na račun društva,    IBAN: HR3323600001101501997  svrha uplate: izlet Kalnik

Sudjelovanje na organiziranom izletu uz individualni dolazak vlastitim prijevozom nije moguć.

Prehrana: Hrana i piće iz ruksaka u vlastitom aranžmanu. Nakon uspona na vrh Kleka i silaska u Bjelsko za sve sudionike priređuju se besplatan ručak i planinarsko druženje u Bjelskom ispod Kleka.

Oprema: čvrste planinarske cipele i odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od sunca, vjetra i od kiše, priručna apoteka-prva pomoć (u ruksaku), zamke, svjetiljka, vode min. 1-2 litre

Dokumenti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica za 2024. godinu

Prijave i informacije: vodič - Igor Vidošević – Gonzo, 091/1214564 (WhatsApp, SMS)

Organizator : PD Grafičar, Zagreb

 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 

TOP