05.05.2024. - Ivanščica

Izlet planinarske škole i druženje s članovima PD Delo Ljubljana, vodi nas na Ivanščicu (1060 mnm), u ranijoj kartografiji naziva Ivančica. Smještena u Hrvatskom zagorju, to je najviša planina sjeverozapadne Hrvatske. Proteže se u smjeru zapad- istok, duga oko 30 km i široka do 9. U predosmansko i osmansko doba imala je važnu stratešku ulogu. Na njoj je bio niz obrambenih utvrda sagrađenih od 13. stoljeća.

 

PLAN IZLETA

Nedjelja, 5.5.2024.

Polazak autobusom iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 7.30 sati.

Vožnja do Beleca, gdje ćemo se susresti s prijateljima iz PD Delo.

 

Grupa A: Stazom 220 preko Minđalovca i Hanžice do vrha Ivanščica (KT HPO, 1060 m). U neposrednoj blizini vrha nalazi se planinarski dom nazvan po hrvatskom domoljubu, planinaru, književniku i novinaru, Josipu Pasariću. Nakon odmora, spust stazom 219 preko Belige, Babinog zuba do planinarske kuće Belecgrad 440 m, gdje je oragniziran ručak i druženje s gostima iz Ljubljane. Povratak prema Belecu gdje nas čeka autobus.

Trajanje hoda oko 5 sati uz savladavanje visinske razlike od 780 m u jednom smjeru. Kondicijski umjereno zahtjevno, tehnički lako.

Grupa B: Hodnja u trajanju od pola sata do sat vremena u zavisnosti od mjesta iskrcaja iz autobusa do planinarske kuće Belecgrad. U nastavku kraće šetnja (15 min) do gradine Belecgrad. Povratak istim putom. Kondicijski i tehnički lako.

Grupa C: Prijevoz autima do kuće, kraća šetnja okolicom.

 

OPREMA: Čvrste planinarske cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od sunca, vjetra i kiše.

POTREBNI DOKUMENTI: važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

CIJENA: prijevoz: 12 €. Uplate: u blagajnu na sastancima četvrtkom ili na račun Društva: IBAN: HR3323600001101501997 svrha uplate: Ivanščica.

PREHRANA: U ponudi je grah s kobasom i kotlovina po cijeni od 6 €, plativo davatelju usluge ili hrana iz ruksaka. Kod prijave navesti odabir hrane.

PRIJAVE: Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com.

 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP