23.-30.06.2024. - Visoke Tatre, Slovačka

Veliki godišnji izlet Društva, vodi nas u Visoke Tatre, planinski lanac  koji se prostire na granici  Slovačke  i  Poljske , a nalazi se sjeverno od  Niskih Tatri  od kojih ih dijeli dolina rijeke  Váh . Visoke Tatre, s 26 vrhova iznad 2.500 metara nadmorske visine, uz  Južne Karpate, jedini su planinski lanac s  alpskim  karakterom i  staništima  u čitavoj dužini od 1.200 kilometara sustava  Karpata i dom su brojnim endemskim vrstama. Glavni greben Visokih Tatri , koji je u svojoj sredini poput potkove povijen prema jugu, dugačak je 26 km, a najveća mu je širina 17 km. U Visokim Tatrama postoji 35 ledenjačkih dolina smještenih između grebena i znatan broj sedla između njih. Tu se nalazi i veći broj jezera (pleso), od kojih je najposjećenije Štrbské pleso  poznato i po tome što iz njega  voda  teče na obje strane - ulijeva se u  Baltičko  i  Crno more.

 

PLAN IZLETA:

 

Nedjelja 23.6.

Polazak kombijima iz Zagreba u 6 sati. Vožnja preko Mađarske i Slovačke s usputnim stajanjima i obilascima. Dolazak u Poprad, smještaj u hotel ***, večera, noćenje.

 

Ponedjeljak, 24.6. - subota 29.6.

Cijelo vrijeme boravka, smještaj je u istom hotelu s dnevnim izletima. Polasci su ujutro, nakon doručka uz prijevoz kombijima i lokalnom željeznicom. U šest dana planiraju se uponi na Rysy, (2501 mnv), najviši vrh Poljske, Kriváň  (2.495 mnv), Slavkovský štít  (2.452 mnv), obilazak najznačajnijih dolina i jezera i uspon na Lomnické sedlo  (2.190 mnv). Planira se i posjet znamenitostima u okolici te cjelodnevni posjet Krakovu.

Raspored izleta po danima je uvjetovan vremenskim prilikama i naknadno će se utvrditi.

 

Nedjelja, 30.6.

Ujutro, nakon doručka i odjave iz hotela, povratak prema Zagrebu. Dolazak u večernjim satima.

 

Težina: Svi izleti uključuju 6-8 sati hoda, dužine 12-18 km, uz savladavanje visinske razlike od 600-1000 m, kondicijski umjereno zahtjevno do zahtjevno, tehnički umjereno zahtjevno na osiguranim dijelovima staza.

Oprema: Čvrste planinarske cipele, toplija odjeća, zaštita od sunca, vjetra i kiše. Slojevita odjeća zbog većih razlika u dnevnoj temperaturi.

Potrebni dokumenti: valjana osobna iskaznica ili važeća putovnica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica, putno osiguranje (po želji).

Prijevoz kombijima. Cijena na bazi popunjenih kombija.

U cijenu je uračunato 7 polupansiona (doručak/večera) u dvokrevetnim sobama u hotelu *** i troškovi boravišne pristojbe. Nisu uračunati troškovi za žičaru, lokalni prijevoz željeznicom, ulaznice, hrane i pića po narudžbi.
Ukupna cijena: 535 €

Dinamika plaćanja: Po prijavi, nakon što vodič potvrdi slobodno mjesto, 310 €, na račun društva.

Iznos od 50 €, isključivo u gotovini do 13.6. u blagajnu. Iznos od 175 € za prehranu, plaća se davatelju usluge na licu mjesta.

Moguća je korekcija cijene u slučaju promjene uvjeta pružatelja usluge smještaja i prijevoza.

Otkazivanje izleta i povrat uplaćenog iznosa nije moguć nakon 1.6.2024. Nakon tog roka moguća je zamjena učesnika, samo uz pristanak vodiča.

Prijave: Boris Lukač, e-mail: rizzbo@gmail.com

Izlet je namijenjen samo članovima PD Grafičar. U slučaju prijave više zainteresiranih od predviđenog broja, formira se lista čekanja, a prednost kod prijave imaju aktivniji članovi.

 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP