14.07.2024. - Bled i kanjon Vintgar

Vodimo vas u skriveni biser Julijskih Alpa, smješten u neposrednoj blizini svima znanog Bleda. Kanjon Vintgar, poznat i kao Soteska Vintgar, Bledska klisura ili Blejski Vintgar, nalazi se u sjeverozapadnoj Sloveniji, na istočnom dijelu Nacionalnog parka Triglav, samo četiri kilometra od centra Bleda. Sam kanjon, kojega je u litice visoke i do 100 m usjekla rječica Radovna, dugačak je 1,6 km. Kroz njega vodi uređena drvena staza s puno mostića, koja nas vodi uz bistru i brzu gorsku rijeku s prelijepim slapovima. U drugom dijelu izleta obići ćemo poznato turističko odredište Bled, koje obiluje atrakcijama.

 

Program izleta:

Polazak iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 7:30 sati. Vožnja do Bleda, uz stajanje na kavu. Hodat ćemo kružnom stazom, koja kreće iz Bleda, kod hotela Rose. Slijedi vrlo blagi uspon do zapadnog ulaza u kanjon Vintgar. Poslije izlaza iz Vintgara vraćamo se u Bled, prolazeći pored dvije crkve.

Ukupna duljina staze: 10 km

Vrijeme hodanja: oko 3 sata

Visinska razlika: 254 m

Nakon dolaska u Bled predviđen je obilazak grada i njegovih znamenitosti te okrijepa.

Povratak u Zagreb oko 20 h.

Zahtjevnost izleta: tehnički nezahtjevno, kondicijski lagano. Zbog visokih litica u kanjonu, uprava kanjona Vintgar zahtijeva upotrebu kaciga, koje koje su dostupne i na ulazu u kanjon.

Prijevoz: autobusom.

Cijena izleta: 45 € (35 € autobus + 10 € obavezna grupna ulaznica za kanjon).

Uplate: u blagajnu četvrtkom u društvu ili na račun društva IBAN: HR3323600001101501997; svrha uplate: Vintgar

Prehrana: iz ruksaka u vlastitom aranžmanu. Prema dogovoru, objed u nekom restoranu.

Oprema: osnovna planinarska oprema, kaciga, planinarske cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, voda (oko 1,5 L).

Prijave i informacije: vodič – Nikola Biliškov: mobitel: 0917209759 (WhatsApp, SMS) e-mail: nbilis@irb.hr

Organizator: PD Grafičar, Zagreb

Dokumenti: osobna, EU zdravstvena i planinarska iskaznica za 2024. godinu

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP