Ukratko o povijesti Društva

Planinarsko društvo Grafičar utemeljeno je na osnivačkoj skupštini 17. 5. 1950. godine. Društvo je počelo s aktivnim radom: osnovane su izletnička, alpinistička i skijaška sekcija, koje su doprinjele ugledu društva od samog početka okupivši brojno članstvo koje se održalo do današnjih dana.

Prvi predsjednik je bio Branko Kurka, a članovi društva isključivo djelatnici grafičke struke. S vremenom i razvojem društvenih odnosa vrata našeg Grafičara otvorila su se svim namjernicima i zaljubljenicima prirode, što je još više unaprijedilo rad i život u Društvu.

Od osnutka sastanci Društva održavaju se svakog prvog i trećeg četvrtka u mjesecu, s početkom u 20 sati, u prostorijama Sindikata grafičkih radnika Hrvatske – Breščenskoga 4.

U Društvu djeluju brojne sekcije, a osobitost je i amaterska kazališna skupina pod slikovitim nazivom “Diletantsko kazalište Pentravci”. Mnogi su otkrili da u njima osim vrsnih planinara čuče i istinski glumci.

Naš planinarski dom na Malom Sljemenu na Medvednici ima također značajnu ulogu u životu Društva. Građen je između 1952. i 1954. godine, ima restoran i terasu, a do današnjih dana ne zatvara svoja vrata, na zadovoljstvo članova Društva, brojnih planinara i izletnika. Cijeli objekt je izgrađen isključivo dobrovoljnim radom i dobrovoljnim prilozima brojnih članova Društva i strukovnih organizacija.

Surađujemo s brojnim planinarskim društvima u gradu i diljem Hrvatske, a posebno smo ponosni na suradnju s PD Delo iz Ljubljane koja neprekidno traje od 1974. godine.

Ugled i značaj Društva u velikoj obitelji planinarskih organizacija zasluga je mnogih generacija koje su ostavile dio života i svoje ljubavi u PD Grafičar.

Obaveza je svih nas, da onima koji dolaze ostavimo, ako ne bolju, onda sigurno jednako vrijednu sredinu, u kojoj je ugodno provoditi svoje slobodno vrijeme.

 

TOP