Srednji Velebit - Premužićevom stazom

Kategorija
DVODNEVNI IZLET
Zadnji tadum
Nedjelja, 9. Lipanj 2019.

8.6.-9.6.2019.   

Premužićeva staza je pješački, planinarski put koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Staza je dugačka 57 km, a prvih 16 km prolazi područjem NP Sjeverni Velebit. Ovaj nas izlet vodi u preostali dio staze, Srednjim Velebitom. Staza je izgrađena u samo četiri godine, od 1930. do 1933., a zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj. Nazvana je po šumarskom inženjeru Anti Premužiću (1889.-1979.): on ju je projektirao, organizirao izgradnju i sudjelovao u njoj. Radove su izvodili brojni radnici iz podvelebitskih sela. Izgradnjom staze omogućen je pristup u najnepristupačnije i najljepše dijelove Velebita dotad poznate samo malom broju stanovnika.

PLAN IZLETA:

Subota, 8.6.2019.   
Polazak autobusom iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, rano ujutro u 5.00 sati. Vožnja preko Otočca i Krasnog Polja do Velikog Alana uz stajanje na jutarnju kavu.   
Grupa A: Polazak s prijevoja Veliki Alan koji dijeli Sjeverni od Srednjeg Velebita. Početak hoda Premužićevom stazom, uz prekrasne poglede na more i otoke do odvojka za Ograđenicu. U zavisnosti o meteorološkim prilikama i raspoloživom vremenu, nastavak puta preko Ograđenice i Šatorine (1622 mnm, KT HPO) ili dalje Premužićevom stazom do iznad Radlovca, pa na Kuginu kuću. (7-8 sati hoda)   
Grupa B: Vožnja autobusom preko Štirovače do Kugine kuće. Uspon na Laktin vrh (1504 mnm, KT HPO) 1.5 sata. Povratak istim putem.   Planinarska kuća Kugina kuća (1180 mnm) je nekadašnja šumarska lugarnica na makadamskoj cesti uzduž srednjeg Velebita koja vodi od Sušnja kroz područje Dabarskih kukova prema Štirovači i Mrkvištu. Kuća ima cisternu, a na putu prema Šatorini, 15' od kuće je nepresušni izvor Težakovac.
Nakon dolaska grupe A, večera koju će nam pripremiti naše vrijedne članice. Noćenje.   

Nedjelja, 9.6.2019.   
Ustajanje, doručak iz ruksaka. Polazak u 7:30 od Kugine kuće prema Skorpovcu. Planinarsko sklonište Skorpovac (958 mnm) je smješteno neposredno uz Premužićevu stazu u napuštenom gorskom zaselku. U njemu se može smjestiti 14 osoba. Nastavak Premužićevom stazom prema Dabarskoj kosi, (ukupno 4-5 sati hoda) gdje nas čeka autobus. Kraća vožnja do Baških Oštarija. Ručak u hostelu, po želji. Povratak u Zagreb preko Gospića, dolazak u večernjim satima.   

OPREMA:   
Čvrste planinarske cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, toplija odjeća za večer i jutro, zaštita od sunca, vjetra i kiše.   
Budući da prijevoz dolazi do mjesta na kojem noćimo, vreću za spavanje, rezervnu odjeću i ostatak hrane nije potrebno nositi sa sobom cijelo vrijeme. Na dnevne ture ponijeti dovoljnu količinu vode, hrane i sve što je potrebno za cjelodnevni boravak u prirodi. Opskrba vodom: za prvi dan ponijeti sa sobom, za drugi dan: na izvoru Težakovac.

TEŽINA: K 1-2, T 1   

POTREBNI DOKUMENTI: osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

CIJENA: prijevoz: 150 kn.
Uplate: u blagajnu četvrtkom u društvu ili na račun društva, IBAN: HR3323600001101501997 svrha uplate:SREDNJI VELEBIT

Troškovi noćenja i naručene hrane (po želji) plaćaju se davatelju usluge.

PRIJAVE: Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.  

 

 • premuz-2019-10
 • premuz-2019-11
 • premuz-2019-12
 • premuz-2019-13
 • premuz-2019-14
 • premuz-2019-15
 • premuz-2019-16
 • premuz-2019-17

 

 
 

Powered by iCagenda

TOP