Učka

Kategorija
JEDNODNEVNI IZLET
Datum
Nedjelja, 7. Srpanj 2019.

Objavu pripremio Nikola Biliškov

Učka 7.srpanj 2019.

Planina Učka dominira sjeveroistočnom stranom Istre. Zbog njene izrazite visine u odnosu na okolne vrhove, talijanski dio stanovništva joj je dodijelio naziv Monte Maggiore, a čak i danas među ruralnim stanovništvom često nailazimo na shvaćanje da je Učka svojevrsna granica poznatog svijeta, koja odvaja Istru od svega onoga „priko Učke“. Postoji i uzrečica koja kaže: „Koliko je od Učke do mora, toliko je od mora do Učke“. Na ovom izletu ćemo ispitati valjanost te izreke, ali se i upoznati s ljepotama te, po mnogim značajkama, jedinstvene planine.

Varijanta A: Mošćenička draga – Vojak – Lovran (K2-3, T1)

Uspon: Mošćenićka draga – Trebišća – Mala Učka – Sedlo – Vojak (oko 5 h) Posebna je zanimljivost ove rute da prolazi lokalitetima čiji toponimi vuku porijeklo iz staroslavenske mitologije. U zaselku Mala Učka se, u dogovoru s mještanima, može nadopuniti zaliha vode, a u mjestu se nalazi i sirana, gdje se može kupiti sir.

Silazak: Vojak – Sedlo – Prehod – Lovranska draga – Knezgrad – Lovran (oko 4 h) U Lovranu je predviđeno kupanje.

 

Varijanta B: Poklon – Vojak – Poklon (K1, T1)

S obzirom na to da je jedini strmiji uspon onaj na sam vrh sa Sedla, ovo je relativno lagana varijanta.

Uspon (oko 1h 30' – 1h 45'): Restoran Dopolavoro – zapadnom stranom grebena – Sedlo – Vojak

Silazak (oko 1h 15'): Vojak – repetitor – sjevernom padinom – Poklon

 

Prijevoz: okupljanje u 6:15 sati u Trnjanskoj ulici iza KD „Vatroslav Lisinski“, polazak u 6:30.

Oprema: standardna planinarska oprema za ljetno planinarenje po krševitom terenu u skladu s vremenskim uvjetima (visoke planinarske cipele, štapovi, prva pomoć, presvlaka, vjetrovka, kapa, barem 2L vode, zaštita od sunca).

Prehrana: iz ruksaka. U zaselku Mala Učka postoji sirana, u kojoj se može kupiiti sir, a tu se mogu i nadopuniti zalihe vode Prema dogovoru, nakon ture se možemo negdje i zaustaviti.

Obavezni dokumenti: osobna, zdravstvena i važeća planinarska iskaznica za 2019. godinu.

Vodiči: Nikola Biliškov, mob: 0917209759, e-mail: nbilis@irb.hr Pomoćni vodič: iskusni planinar, koji dobro poznaje puteve na Učki

Prijave za izlet: kod glavnog ili pomoćnog vodiča, e-mailom, telefonski ili na sastancima Društva. Uplatom (150 kn) osiguravate svoje sudjelovanje na izletu. Prijave za izlet će biti zaključene u četvrtak, 4. srpnja 2019. u 21 h. Nakon toga neće biti moguć povrat uplate u slučaju izostanka s izleta.

Cijena izleta: 150 kn na bazi 20 (minibus) ili 18 sudionika (2 kombija). Uplata na račun PD-a Grafičar,

IBAN: HR3323600001101501997 svrha uplate: „izlet Učka, srpanj 2019“

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 
 

Powered by iCagenda

TOP