Kamniške Alpe: Okrešelj

Kategorija
DVODNEVNI IZLET
Zadnji tadum
Nedjelja, 14. Srpanj 2019.

Objavu pripremio Nikola Biliškov

Okrešelj je morena bivšeg ledenjaka, u samom srcu Kamniških Alpa. Nalazi se iznad jedne od najljepših alpskih dolina, Logarske doline, a gotovo je sa svih strana okružen visokim, oštrim vrhovima. Tu je, malo iznad izvora Rinke i njenog slapa, smješten Frischaufov dom, koji će nam biti baza za obilaske Okrešlja i njegove okolice.

Prvi dan

Okupljanje u 5:45 u Trnjanskoj cesti, s istočne strane KD Vatroslav Lisinski. Pokret u 6:00.

Autobusom putujemo do Logarske doline, odakle se uspinjemo do Frischaufovog doma (KT KPP), uz slap i izvor Rinke, te Orlovo gnijezdo. Očekivan dolazak u dom oko 10:30.

Slijedi okrijepa i smještaj u domu, gdje ćemo i noćiti.

Ledinski vrh i Rinka. Pokret u 12:00. Ledinski vrh (2108 m) je jedno od rijetkih tehnički nezahtjevnijih odredišta u okolišu Okrešlja, tako da se na njega mogu uspeti svi sudionici izleta. Grupe se razdvajaju u povratku. Za grupu A je obavezna oprema za samoosiguranje (penjački pojas i ipsilon), uključujući i kacigu (vodič će iz grupe A eliminirati one koji nemaju tu opremu).

Grupa A (K2, T2-3; obavezna kaciga i komplet za samoosiguranje) Frischaufov dom – Okrešelj – Mrzli dol (pregled opreme i odvajanje od grupe B) – grebenskim osiguranim putem do Kranjske Rinke (2453 m, KT KPP) – Jezersko sedlo – Ledinski vrh (2108 m) – Savinjsko sedlo – Mrzli dol – Frischaufov dom

Grupa B (K2, T1) Frischaufov dom – Okrešelj – Mrzli dol (odvajanje od grupe A) – Savinjsko sedlo – Jezersko sedlo – Ledinski vrh – povratak istim putem

 

Drugi dan

Grupa A (K2-3, T2-3; obavezna kaciga i komplet za samoosiguranje) Frischaufov dom – Okrešelj – Turski žleb – sedlo nad Malim Podima – Turska gora (2251 m, KT KPP) – Sod brez dna – Kotliči – Kamniško sedlo – dom na Kamniškom sedlu (KT KPP) – Boštjanca – Frischaufov dom. [Ako bude volje i vremena, nakon Kotliča se uspinjemo i na Branu (2253 m, KT KPP)] Nakon okrijepe u Frischaufovom domu, spuštamo se do Logarske doline preko Orlovog gnijezda, gdje nas čeka prijevoz.

Grupa B (K1, T1) obilazak slapa Rinke i panoramska šetnja Logarskom dolinom

Povratak u Zagreb u večernjim satima.

Noćenje u Frischaufovom domu: soba 10-15 EUR, skupna ležišća 8 EUR; posteljina 3 EUR

Prehrana: na turi iz ruksaka. Frischaufov dom je dobro opskrbljen hranom i pićem.

Oprema: za grupu A obavezna oprema za samoosiguranje, uključujući kacigu, standardna planinarska oprema za ljetno planinarenje u skladu s vremenskim uvjetima (štapovi, prva pomoć, presvlaka, voda, zaštita od Sunca), visoke planinarske cipele. Zbog izloženosti ponesite vjetrovku i kapu. Ponijeti i vreće za spavanje.

Obavezni dokumenti: osobna, zdravstvena i važeća planinarska iskaznica za 2019. godinu.

Vodiči: Nikola Biliškov, mob: 0917209759, e-mail: nbilis@irb.hr Pomoćni vodič:

Prijave za izlet: kod vodiča, e-mailom, telefonski ili na sastancima Društva. Prijave za izlet će biti zaključene u četvrtak 11. srpnja, nakon čega neće biti moguć povrat uplata u slučaju izostanka s izleta.

Cijena izleta: 200 kn na bazi 20 (minibus) ili 18 sudionika (2 kombija). Cijena uključuje najam autobusa, putne troškove, troškove vozača i vodiča. Uplata na račun PD-a Grafičar (IBAN: HR3323600001101501997 svrha uplate: izlet Kamniške Alpe) Cijena izleta ne uključuje smještaj u planinarskoj kući.

Obilaznice: Slovenska planinska pot, Kamniška planinska pot (KPP).

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 
 

Powered by iCagenda

TOP