Zeleni Vir i Vražji prolaz - kružna tura

Kategorija
JEDNODNEVNI IZLET
Datum
21.10.2018. 07:30

Ovaj izlet se razlikuje od klasičnog obilaska Zelenog vira i Vražjeg prolaza jer smo složili za vas kružnu stazu na kojoj se nakon ručka više ne morate ni uspinjati ni spuštati. Kružna staza se više gore ne preporučuje jer je dosta markacija u tom srednjem dijelu slabo vidljivo i na par mjesta ima srušenih stabala preko staze koje moramo onda zaobići. Iz tog razloga smo stazu provjerili unaprijed.

Program: Polazak autobusa sa parkirališta Cibone u 7:30h. Stajanje na kavu na Ravnoj gori 20 minuta.
Dolazak u selo Ložac oko 9:30h Odmah početak hodanja do Planinarskog doma Zeleni vir - cca 30minuta. Kod doma pauza samo 10min dok se grupno kupe ulaznice. Cijena je 25kn.
Polazak u Vražji prolaz do špilje Muževa hiža gdje stižemo za cca 35 minuta po stazi i stepenicama. Organizirani ulazak u špilju horizontalno cca 100metara. Za ulazak je OBAVEZNA lampa po mogućnosti naglavna, može i ručna ali ju mora imati SVATKO za sebe. Obilazak špilje traje 20 minuta. Tko ne želi obilazak, ima pauzu od 20 minuta u vanjskoj pred-dvorani. Unutrašnjost je prigodna za svakoga tko ide sa nama na izlet.
Polazak prema željezničkoj stanici Skrad kružnom stazom uz uspon gdje savladavamo razliku od 250mnm kroz sat i pol vremena. Na željezničkoj stanici pauza 10 minuta i zatim slijedi spust prema samom Zelenom viru koji traje cca 40minuta.
Obilazak slapa i polazak prema domu Zeleni vir gdje stižemo za 15 minuta.

Ručak u cca 14:00 Zadržavamo se u domu po dogovoru cca 2 sata do 16h. Za ručak će biti na raspolaganju što već dom bude imao taj dan u ponudi. To je, podsjećam, izletnički dom sa dobrom posjećenosti vikendima i dobro je opskrbljen.

Hodanje do autobusa traje 30 minuta i u cca 16:30h krećemo za Zagreb. Predviđeni dolazak u Zg do 19h.

Ukupno hodanje (sa kraćim pauzama, ne računajući ručak) je 5 sati. Od toga je cca 1.5h uspon, sve drugo je spust ili hodanje po izohipsi. Izlet je K1 i T1.  

 

 

Vražji prolaz, Zeleni vir i spilja Muževa hišica još su davne 1962. godine proglašeni posebnim geomorfološkim rezervatom čija površina iznosi oko 200 ha. Nalazi se na području Općine Skrad, na nadmorskoj visini od 302 - 649 m. Posebnu atrakciju rezervata predstavlja bujna šumska vegetacija kojom je odjenut cijeli krajolik, zahvaljujući čemu je ovaj biser goranskog dijela Primorsko – goranske županije, poznat i izvan Hrvatskih granica. Zeleni vir (345 m) je snažan izvor u dnu plitke spilje što se nalazi podno sedamdesetak metara visoke, živopisne slojevite stijene niz koju se, kao kakva bijela zavjesa, ruši potok obasipajući ulaz tisućama kapljica. Vražji prolaz je jedan od najljepših Hrvatskih kanjona. Kroz usku guduru, jedva dva metra široku, među stijenama visokim stotinjak metara, probija se, divlje šumeći, planinski potok Jasle. Nad njim, na nosačima usječenim u živu stijenu, načinjene su galerije i mostići kojima se prolazi. Muževa hiža je mala špilja u kojoj se nekada stanovništvo skrivalo pred Turcima. Prostranim se hodnikom dužine 200 m ulazi u dubinu spilje , a na njezinom je kraju manja dvorana s jezercem.U spilji ima nekoliko stalagmita i stalaktita, a temperatura vode i zraka je konstantnih 8 stupnjeva. Istraživači spilje ovdje su pronašli najrjeđi primjerak naše faune - čovječju ribicu.  

RELIVE snimku možete pogledati ovdje: www.relive.cc/view/rt10001618363

Prijave za izlet: Radoja Ivičić - radoja.ivicic@gmail.com ili na 098/753-661 (poziv, SMS, Viber, WhatsApp)

Akontacija: 50kn
Cijena izleta na bazi 25 sudionika: 80kn
Uplate akontacije:

  • četvrtkom u 20h na sastancima Društva blagajniku društva (Karlo Krsnik)
  • na račun Društva: IBAN: HR3323600001101501997 svrha uplate: izlet Zeleni vir i Vražji prolaz,

 

 

 
 

Powered by iCagenda

TOP