Land Art staza Stražica - Sapaćica - Ćićarija

Kategorija
JEDNODNEVNI IZLET
Datum
24.03.2019.

Na mjestu gdje se susreću dvije najveće istarske planine, uz prijevoj koji dijeli Istru i Kvarner, unutar Parka prirode Učka, a na padinama Ćičarije, smještena je Land art staza Stražica - Sapaćica. Ova kružna staza duga 6,5 km, spoj je umjetničkih intervencija u formi land arta i rock arta, te prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njenih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice.

Vodeća misao staze, koja je idejni projekt umjetnika Borisa Pecigoša, razvijanje je svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode.

Land art u užem smislu uključuje samo geoglife, motive stvorene na tlu, obično u kamenu ili drugim trajnijim elementima krajolika i raznolike konstrukcije od prirodnih materijala nađenih na licu mjesta, no ova staza uključuje i stijenske slikarije – petroglife, što je zapravo rock art, antropološki pojam koji se odnosi na pretpovijesnu umjetnost.

Čitav projekt Land art staze se može opisati kao umjetničko, prirodoljubno, ekološko i spiritualno iskustvo namijenjeno posjetiteljima, gdje su umjetnički radovi nastajali pod utjecajem planinskog okruženja i njegovih prirodnih specifičnosti, uz elemente mitologije i folklora koji prate koncepciju djela.

Razlozi odlaska na Land art stazu su raznoliki i nisu nužno identični umjetnikovoj namjeri koja je bila prisutna pri stvaranju, no dok god Land art staza potiče na odlazak u prirodu, autorov cilj je ostvaren.

Vodič i nešto više o stazi možete vidjeti ovdje:
https://boris-pecigos.com/2016/08/10/land-art-trail-land-art-staza/#ui-2

https://artbp.files.wordpress.com/2018/12/vodic-po-land-art-stazi-strazica-sapacica-na-ucki.pdf

 

PLAN IZLETA:
Polazak autobusom iz Zagreba u 7 sati s parkirališta iza Cibone.

Vožnja do prijevoja Poklon na staroj cesti preko Učke, uz stajanje na jutarnju kavu.

Planinski prijevoj Poklon (922 m) je glavni ulaz u Park prirode Učke, tradicionalno planinarsko ishodište za uspon na Vojak (1396 m), najviši vrh Učke i istarskog poluotoka, te na Veliki Planik (1272 m), najviši vrh Ćićarije.

Za obilazak Land art staze će nam trebati do 3 sata lagane šetnje. Staza je pogodna za sve uzraste.
Nakon obilaska, predah uz ručak ili piće u nekom od restorana u okolici. Osim planinarskog doma Poklon, u neposrednoj blizini su restorani Učka i Dopolavoro, koji su poput ostalih restorana ovoga kraja, poznati po specijalitetima od divljači.

Za one koji požele više hodanja, ukoliko vrijeme dopusti, organizirati će se dodatna kraća tura

Zahtjevnost izleta: tehnička T1 (lagana), kondicijska K1

Oprema: Planinarske cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od hladnoće, vjetra ili kiše.

Hrana iz ruksaka ili po želji u restoranu.

Uz prijavu na izlet potrebno je uplatiti iznos od 100 kn za troškove prijevoza.
Uplate: u blagajnu četvrtkom u društvu ili na račun društva,    IBAN: HR3323600001101501997         svrha uplate: Land art staza.

Obavezni dokumenti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica za 2019. godinu
Prijave:  Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

Objavu pripremio: Boris Lukač

Fotografije: Boris Pecigoš

 

 • crveno-stablo-5
 • event-land
 • geoglifi-ovaca-1
 • kameno-igraliste-1
 • karta-land-art-staze
 • labirint-1
 • ljubavni-kamen-1
 • mahovina-i-2
 • mali-vidikovac-4
 • spiralni-geoglif-1
 • stijenska-slikarija-na-litici-5
 • ulaz-3
 
 

Powered by iCagenda

TOP